Menu
×

21 Tempat Menarik Di Pulau Pinang Makan Sedap & BEST (2017)

Bagi kami, tempat menarik di Pulau Pinang sudah semestinya tempat makan best di Pulau Pinang.

Pulau Pinang sememangnya terkenal dengan pelbagai jenis makanan yang berasaskan rempah seperti nasi kandar, roti canai yang dimakan dengan kuah kari pekat, pasembur dan banyak lagi.Tidak lupa juga ikan bakar Penang, maklumlah Pulau Pianng dekat dengan dengan laut.

Disini kami kongsikan senarai terkini untuk tempat makan di Pulau Pinang patut anda pergi. Senarai ini telah ditambah berbanding senarai 2016 sebelumnya. 21 tempat makan best di Pulau Pinang patut cuba.

Jika anda mempunyai senarai tempat makan yang sedap di Penang, jangan lupa untuk kongsi juga bersama kami. Mungkin ianya akan menambah lagi bilangan kedai yang patut diterjah tahun 2017 untuk pembaca lain juga.

#1 Hameediyah Beriani

Restoran Hameediyah

Kedai ini terletak di 164 Lebuh Campbell. Antara kedai makan yang sudah wujud lama di Penang sebelum revolusi makanan rakyat Malaysia bermula. Di sini, apa yang patut anda cuba adalah Nasi Berianinya. Murtabak juga antara menu wajib cuba di sini.

 

#2 Laksa Pokok Janggus Kampung Perlis Balik Pulau

Laksa Pokok Janggus Balik Pulau

Laksa sememangnya terkenal di Pulau Pinang. Jika di Pulau Pinang, kedai Laksa Pokok Jangguslah yang disyorkan untuk anda terjah. Menu lain yang boleh dicuba di sini adalah ABC.

 

#3 Astaka Taman Tun Sardon

Nasi Lemuni Astaka Taman Tun Sardon

Serabai Astaka Taman Tun Sardon

Jika anda ingin bersarapan di Penang, tempat ini sangat disyorkan. Pelbagai menu boleh anda cari di sini. Apa yang disyorkan kami di sini adalah ‘Serabai’. Makanan sarapan yang unik di astaka ini.

Serabai? Tidak pernah dengar, ini lagilah menyebabkan anda wajib mencubanya pada tahun 2016 ini. Anda boleh juga mencuba roti canai di sini. Tidak mengecewakan dan sedap.

Kepada yang ingin mencuba nasi lemuni, Astaka Taman Tun Sardon juga menyediakannya.

 

#4 Cargas Cafe Bayan Lepas

Cargas cafe

Cargas Cafe

Mungkin ramai tidak tahu tentang kedai ini. Tetapi, bagi pekerja kilang atau mereka yang bekerja berdekatan pekan Bayan Lepas, mungkin nama ini tidak asing.

Apa yang istimewa? Kari ikan, sotong sambal dan ayam gorengnya. Jangan marah jika anda sampai pada pukul 2 petang dan lauk suda tiada. Kari ikan pari/atau gulai ikan parinya antara menu yang wajib anda ambil. Ayam gorengnya memang tidak pernah kekal lama di para.

 

#5 Restoran Sup Hameed

Restoran Sup Hameed

Jika anda ingin mencari sup yang digemari ramai, mungkin anda boleh singgah makan di  Restoran Sup Hameed. Gelaran ‘best soup in town ‘ antara gelaran yang diberikan kepada mereka. Untuk mencarinya pula tidak susah, terletak di Jalan Penang berdekatan Sekolah Convent. Alamat tepat 48, Jalan Penang, George Town, Pulau Pinang.

Sudah semestinya menu sup adalah disyorkan.

 

#6 Kapitan Restaurant

Kapitan Restaurant

Nasi Kapitan Restaurant

Kepada peminat Tandoori, mari kita terjah restoran ini yang terletak di Jalan Chulia Georgetown . Menu yang anda boleh cuba ialah Beriani Claypot dan Tandoori. Mesti tidak tidur malam angau esoknya. Roti nan dan tandoori juga antara menu kesukaan pelanggan.

#7 Cucur Udang Chowrosta

Cucur Udang Chowrosta

Cucur udang disini memang lain dan antara paling sedap kami pernah cuba dalam Malaysia. Tidak percaya? Cubalah datang ke sini. Memang sedap. Kami tak tipu. Sambil-sambil tu, anda bolehlah memesan sirap campur iaitu campuran kelapa, sirap dan biji selasih. Memang terangkat.

Cuma satu sahaja kurang menarik, agak lama untuk mendapat pesanan makanan. Semoga pakcik penjual dapat mendengar keluahan hati ini.

 

#8 Nurul Ikan Bakar, Bayan Baru

nurul ikan bakar

Jika anda mencari tempat makan ikan bakar yang menarik. Apa kata anda jengah ke kedai ini. Berdekatan dengan lebuhraya pantai Pulau Pinang. Queensbay antara landmark yang berdekatan. Terdapat beberapa kedai bakar di sini. Kedai Nurul antara yang menjadi pilihan kami.

Anda boleh memilih untuk makan di dalam ataupun lepak di luar di bawah redupan pokok. Memang layan.

 

#9 Nasi Kandar Kampung Melayu

Nasi Kandar Kampung Melayu

Nasi Kandar Kampung Melayu

Lain orang lain rasanya. Ramai lebih menyukai nasi kandar Melayu jika ditanya tentang nasi kandar pilihan mereka di Pulau Pinang. Mungkin lebih asli. Boleh dikatakan salah satu wajib cuba untuk penggemar nasi kandar.

 

#10 Burger Ayam Goreng NJoy

Burger Ayam Goreng Njoy

Tempat ini mula menjadi bualan orang beberapa bulan lepas. Tempat yang dimaksudkan adalah gerai burger yang terletak di Jalan Permatang Damar Laut, Bayan Lepas.

Burger yang cukup istimewa unutk mereka yang ingin mencari burger yang unik. Kalah burger di Kuala Lumpur?

 

#11 Nasi Ayam Misai

nasi ayam misai

Mungkin ada yang akan tidak setuju. Tetapi bagi kami, kedai ini adalah satu tempat patut anda terjah untuk merasai nasi ayam yang unik. Anda pasti akan suka. Kuah kicapnya memang unik dan kami suka menghirupnya. Kedai ini terletak di Kompleks Bukit Jambul.

Nampak simple tetapi percaya kepada kami, ianya sedap. Sesiapa yang pernah cuba, bantu kami komen dibawah. Apa pendapat anda tentang kedai makan ini?

 

#12 Sani Char Koey Teow

Sany char koey teow

Kedai ini tidak jauh daripada Pesta Pulau Pinang, iaitu kira-kira 2-3 kilometer sahaja. Untuk lebih tepat, tanya sahaja di mana tokong ular berada. Kedai itu memang sangat berdekatan. Sani Char Koey Teow boleh dikatakan antara brand yang terkenal kalau dikaitkan dengan Char Koey Teow.

 

#13 Ilyana Cafe, Teluk Kumbar

Ilyana Cafe

Untuk mereka yang mencari sedikit kelainan, kedai makanan ini bolehlah anda terjah. Pelbagai masakan boleh anda pesan seperti ikan bakar dan menu-menu unik. Antara tempat makan yang kurang diketahui orang.

Antara cadangan untuk makan di sini adalah Mee Udangnya, Ketam Masak Cabai, Kari Kepala Ikan

 

#14 Astaka Padang Brown

adang Brown Celop-celop

Padang Brown

Astaka ini pula untuk mereka yang mencari tempat makan keluarga pada waktu malam. Jika anda ke sini, antara menu yang boleh dicuba adalah supnya. Wah, sedap! Terletak di Jalan Anson & Jalan Perak, George Town, Pulau Pinang 10450

Selain itu, anda bolehlah makna secara berjemaah celop-celopnya.

 

#15 Mee Pitchay

Padang Brown

Untuk mereka yang sukakan masakan bentuk gorengan, astaka Medan Suri Sungai Nibong antara tempat yang anda boleh kunjung. Boleh dikatakan tempat makan untuk peminat mee goreng mamak. Mee rebus antara menu yang disyorkan.

 

#16 Nasi Kandar Beratur

Nasi Kandar Beratur

Ini adalah antara tempat makan ‘legend’. Berdasarkan nama,kami pasti anda sudah boleh mengaggak kenapa ianya patut dikunjungi. Tempat makan nasi kandar yang patut dicuba.

Tempat makan ini letaknya di Jalan Masjid Kapitan Keling. Betul-betul terletak di sebelah Masjid Kapitan Keling. Nah alamat lengkap “Jalan Masjid Kapitan Keling, George Town, Penang 10300”.

 

#17 Roti Bakar Transfer Road

Roti Bakar Transfer Road

Tempat Menarik di Pulau Pinang

Tempat ini patut dikunjung untuk mereka yang mencari tempat makan sarapan yang menarik. Menu yang boleh dicuba adalah ‘Roti Bakar Telur Goyang’. Melihat gambar rasanya sudah menceritakan betapa enaknya apabila makanan ini masuk ke dalam perut.

Jangan sekadar mencuba roti bakarnya, menu utama roti canai wajib anda cuba. Memang berbeza dengan kuah kepekatannya yang biasa anda pernah makan.

 

#18 Idrus Ikan Bakar Bayan Lepas Penang

Idrus Ikan Bakar

Imej via Foursquare

Kedai makan Idrus Ikan Bakar boleh dikatakan menarik untuk anda cuba. Menarik lagi, ianya terletak bersebelahan dengan ikan bakar Nurul. Kiranya boleh dikatakan persaingan juga antara kedai makan ini.

Ini pula alamat lengkapnya untuk mereka yang mencari, No. 3, Batu Uban, Pengkalan Polis Marin Wilayah Utara,, Lebuh Raya Bayan Lepas.

 

#19 Kedai Nasi 7 Benua

nasi 7 benua

Imej via Foursquare

Jika anda suka yang sedikit berwarna-warni, mungkin kedai inia anda boleh cuba. Nasi 7 Benua yang bewarna-warni. Ianya terdiri daripada adalah Nasi Minyak, Nasi Tomato, Nasi Lemak, Nasi Hujan Panas, Nasi Lemuni, Nasi Putih, dan Nasi Kacang.

Nama kedai ini bukan Kedai Nasi 7 Benua tetapi Koo Boo Cafe. Ia betul-betul tereletak bersebelahan Stadium Sungai Ara, atau berdekatan dengan Penang International Sports Arena (PISA) atau sekarang lebih dikenali sebagai SPICE.

 

#20 Ikan Bakar Adnan bin Hassan Teluk Tempoyak Penang

Ikan Bakar Teluk Tempoyak

Imej via Foursquare

Tempat makan ini antara pilihan utama kami untuk singgah jika di Pulau Pinang. Kalau disebut dimana letaknya Ikan bakar Adnan Bin Hassan, mungkin sedikit kaget untuk mendapat info daripada orang ramai.

Tetapi jika anda sebut sahaja Ikan Bakar Teluk Tempoyak, fuh pasti ramai yang mengenali. Ianya betul-betul terletak di teluk tempoyak dan tepian pantai.

Gerai disini berbeza dengan konsep kedai ikan bakar yang lain. Mereka tidak bersaing antara satu sama lain. Hanya ada satu sahaja gerai ikan bakar. Jika anda ingin ambil pesanan air ataupun sotong goreng tepung, anda perlulah memesan daripada gerai yang lain.

Dibuka pada setiap hari bermula pukul 6 sehinggalah pukul 11.30 malam. Ianya ditutup pada setiap Isnin.

 

#21 Nasi Kandar Deen Maju

Nasi Kandar Deen Maju

Imej via Foursquare

Nasi Kandar Deen Maju sengaja kami tinggalkan di senarai yang terakhir. Tidak dinafikan, kedai makan ini menjadi fenomena sejak 1-2 tahun ini dengan ayam goreng rempahnya. Ini dapat dilihat dengan barisan beratur yang panjang.

Kedai Nasi Kandar Dee Maju ini terletak di Jalan Gudwara, Georgetown berhampiran dengan Hotel Neo+ dan pasaraya Gama. Waktu operasi pula dari pukul 2.30 petang hinggalah ke 11 malam.

Tetapi harus diingatkan, ini belum tentu menjaminkan makanan itu ada jika anda tiba atas pukul 8 malam. Kalau habisnasib tidak menyebelahi anda, mungkin makanan semua sudah l. Ayam gorengnya dikatakan terbaik dan wajib diambil jika makan di sini.

 

Kesimpulan

Bagaimana 21 senarai tempat makan sedap di Pulau Pinang ini? Apa pendapat anda? Anda ada cadangan lain untuk tempat makan best di Pulau Pinang? Jangan lupa share ya, apda rakan-rakan anda.Manalah tahu mereka mencari tempat makan menarik patut cuba di Pulau Pinang.

Kredit gambar :Foursquare

(Terima kasih kepada pemilik artikel : www.saji.my)


Anda nak tengok kereta sewa kami tak? Meh klik Sini

Announcement

Image result for tourism malaysia

We are registered with Tourism Malaysia

How to Book?

1. Search Your Destination Here
2. Chose your Favorite Car
3. Select extra item
4. Confirm Booking
5. Check your mail & make payment
6. Nice, Get Your Car!

Who we are?

Image result for tourism malaysia

Festive Travel Penang Car Rental is No.1 company in Penang which help solving transportation problems faced by tourists, individuals and companies . We come out with brand known as WOW RENTAL CAR!

Get In Touch

Festive Travel Penang Car Rental
77 G19 Medan Mayang Pasir,
11900 Bayan Lepas, Pulau Pinang

Ws Tours International Sdn Bhd (1113857-A) (KPK/LN : 9324)

1-700-81-5144
017-4577114
017-9787114

 festive@wowrentalcar.com

[ Webmail ]

Copyright 2017 Penang Wow Rental Car. All right reserved.